📞 +387 61 811257

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Zdrava ishrana i imunološki sistem

Susan Bowerman, M.S., RD, CSSD, CSOWM, FAND

Podržite imunološki sistem uz pomoć ovih saveta o ishrani!

Naš imunološki sistem je nevjerovatan. On je veoma kompleksan, radi tiho i neumorno kao bi nas zaštitio i odbranio. O imunitetu brinemo uglavnom u jesen i zimi jer hladno vreme pogoduje prehladama. Ovo je iz razloga što više vremena provodimo unutra, u bližem smo kontaktu sa ljudima, sa manje cirkulišućeg vazduha, pri čemi smo izloženi bakterijama koje izazivaju oboljenja.

Međutim, to ne znači da naš imunološki sistem ne radi tokom ostalog dela godine! On radi 24 časa dnevno u cilju zaštite od bolesti i infekcija tako što otkriva, a potom uništava viruse, bakterije i parazite. Imunološki sistem s pravilno očuvanom funkcijom zavisi od kvalitetne ishrane i zdravog načina života koji vodimo. Hranite se najbolje što možete kako bi imunološki sistem nastavio da funkcioniše ispravno i štitio vas od bolesti i infekcija.

Naš imunološki sistem posjeduje „specijalne odbrambene snage” u vidu bijelih krvnih zrnaca. Ove ćelije proizvode specijalne proteine koji se zovu antitela koja otkrivaju i uništavaju viruse i bakterije koje napadaju organizam. Antitijela su proteini. Da bi organizam proizvodio antitijela, potrebno je da unosite dovoljnu količinu proteina ishranom. Izvori kompletnih proteina u ishrani kao što su riba, živinsko i nemasno crveno meso, obezbjeđuju gradivne materije koje su organizmu potrebne za proizvodnju ovih specijalnih proteina. Drugi proteini koje možete da unosite se nalaze u soji i niskomasnim mliječnim proizvodima.

Voće i povrće pomaže efektivnosti imunološkog sistema jer su odličan izvor vitamina kao što su A i C koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Pored toga, voće i povrće sadrži fi tonutrijente! Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, dok vitamin A doprinosi održavanju normalne kože i sluzokože. Ove materije su korisne za organizam u odbrani od virusa, parazita i bakterija. Mnogi fi tonutrijenti koji se nalaze u voću i povrću imaju ulogu antioksidanasa koji doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i mogu da povećaju sposobnost organizma u borbi protiv bolesti.

 Važno je da održavate zdravlje digestivnog sistema kako biste održavali ravnotežu u organizmu. Vaš digestivni sistem je stanište bilionima bakterija s mnogobronjim funkcijama koje utiču povoljno na zdravlje. Pojedini sojevi bakterija pomažu varenje vlakana iz hrane, koristegasove u crijevima, dok neki drugi sojevi proizvode vitamine poput vitamina K i vitamina B1222. 

Kada vaš sistem naseljavaju ove „dobre” bakterije, one takođe pomažu da se organizam oslobodi potencijalno štetnih bakterija koje mogu da uđu u digestivni sistem. Drugi izvori dobrih bakterija mogu da se dobiju iz mliječnih proizvoda kao što su jogurt i kefir. Pojedini ljudi imaju određena zdravstvena stanja koja narušavaju imunološki sistem. U ovom slučaju, samo ishrana neće pomoći u poboljšanju funkcije narušenog imunološkog sistema. Međutim, za
zdrave ljude, uravnotežena i raznovrsna ishrana prilagođena ličnim potrebama može da pomogne u očuvanju dobrostanja organizma.

Kada god počinjete sa upotrebom nekog proizvoda, ne zaboravite da se konsultujete sa ljekarom o količini koja je prikladna za vas.

 

1 Sender R. et al., PLoS Biol. 2016 Aug; 14(8): e1002533
2 Hill MJ, Eur J Cancer Prev. 1997 Mar;6 and Rios-Covian D., et al., Front Microbiol. 2020;11:973.
3 Groschwitz K.R. and Hogan S.P., J Allergy Clin Immunol. 2009 Jul; 124(1): 3–22.

Jak imunitet

Uprkos najboljim naporima, moguće je da naša svakodnevna ishrana ne sadrži odgovarajuće količine hranljivih nutrijenata. U ovim situacijama dodaci ishrani mogu da pomognu da svom organizmu obezbedite hranljive materije. Vitamini, minerali i ostali dodaci ishrani doprinose održavanju opšteg dobrostanja.