📞 +387 61 811257

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Pravilna ishrana

Mislite li da se pravilno hranite?

Da li razmišljate o kvaliteti namirnica koje koristite? Trijada koju čine pravilna ishrana, optimalna tjelesna težina  i optimalna fizička aktivnost je preduslov za dugovječnost i očuvanje zdravlja. Zaključak švedske studije je da se, ispunjenjem ovih ciljeva životni vek može produžiti za 9,6% dok nepravilna ishrana, gojaznost i neaktivan način života za isti procenat skraćuju život. Upravo je Herbalife šejk odličan primjer niskokaloričnog i visokonutritivnog obroka za savršen dan.

ŠTA JE PRAVILNA ISHRANA ?

Pravilna ishrana podrazumjeva konzumiranje kvalitetnih i zdravstveno bezbjednih namirnica sa izbalansiranim unosom hranljivih materija i tečnosti tokom tri glavna obroka i dva međuobroka.

Da bi namirnicu proglasili kvalitetnom neophodno je ispitati čitav niz parametara (boja, ukus, miris kiselost i dr). Zdravstvena bezbjednost namirnica podrazumjeva odsustvo zagađivača poput pesticida, hormona, teških metala, antibiotika, bakterija,virusa, parazita i gljivica. Ishrana treba da obezbjedi optimalan unos belačevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Svaki od ovih nutritijenata sadrži određenu količinu energije (ckal/100g). Ukupan energetski unos u toku dana mora biti DOVOLJAN za zadovoljenje fizičkih i intelektualnih poslova.

ŠTA ČINI PRAVILNU ISHRANU ?

Svaka namirnica je hrana, ali nijedna pojedinačna namirnica ne može sama da zadovolji sve potrebe organizma. Zato obroke pravimo od kombinacije različitih namirnica koje su u prerađenom, poluprerađenom ili sirovom stanju. Dakle, ne postoji kompletna namirnica. Na sreću svih nas, postoji proizvod sa savršeno izbalansiranim sastavom nutritijenata. Saznaj kako Herbalife nutritivni šejk menja životnu persektivu na bolje.

U ishrani jednog svaštojeda kakav je čovek svoje mjesto moraju imati namirnice kako biljnog tako i životinjskog i mineralnog porjekla. Uistinu, sve češće proguta i po koju glupost. Namirnice  biljnog porekla su žitarice i proizvodi od žitarica, voće, povrće i njihovi proizvodi, začini, čajevi, kafa, kakao i gljive. Namirnice životinjskog porekla su mlijeko i mliječni proizvodi, meso i proizvodi od mesa, divljač, riba i jaja.Dio ishrane su i voda, bezalkoholna i alkoholna pića kao i jodirana so, namirnica mineralnog porekla. Da li znate zašto se u našoj zemlji so jodira?

AKTUELNA PODJELA HRANE

  1. Funkcionalna hrana – klasična hrana koju svakodnevno konzumiramo, a čiji su nutritivni efekti i pozitivno dejstvo na funkcije organizma naučno dokazani i ostvaruju se konzumiranjem uobičajene količine hrane.
  2. Dijetetska hrana – namirnice izmjenjenog hemijskog sastava namjenjene osobama sa posebnim zahtevima u ishrani ( hrana za sportiste, niskokalorična hrana za osobe sa viškom kilograma, hrana za bebe i malu djecu, hrana za posebne medicinske namjene i dr ).
  3. Dijetetski suplementi – namirnice koje dopunjuju klasičnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala i drugih supstanci sa hranljivim i fizioloskim efektom. Dizajnirani su tako da se lako upotrebljavaju uz klasičnu ishranu (kapsule, tablete, kesice praška, puderi, kapi, pastile itd).

Činjenica je da od pravilne ishrane  ne zavisi samo zdravstveno stanje već i životni rezultati. To najbolje znaju sportisti. Samo se sjetite ko je teniski bog 21. veka. Nepravilna ishrana ne samo da smanjuje fizičke sposobnosti već može da dovede i do metaboličkog sindroma (pošast savremenog doba), naročito ako je reč o mladim osobama koje još nisu dostigle svoj puni razvoj. Tjelu treba obezbediti ono što mu treba, kada mu treba i u potrebnoj količini, jer je pravilna ishrana  preduslov zdravog života.