📞 +387 61 811257

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

5 načina da se zdravo nosite sa stresom

Vjerovatno poznajete nekoga ko se često nalazi u stresnoj situaciji. Možda ste upravo sada i vi pod stresom i pokušavate da se nosite sa njim. Svako se ponekad nađe pod stresom – radi se o prirodnoj reakciji našeg mozga i organizma na izazovne situacije ili stresore. Za našu opštu dobrobit važno je da naučimo kako da se nosimo sa stresom.

Prema navodima godišnjeg izveštaja Stres u Americi koje izdaje Američko psihološko društvo, novac i posao su i u 2018. bili značajni stresori. Međutim, zanimljivo je da je utvrđeno da se u svim starosnim grupama povećala tolerancija na stres.

Napisao: David Heber, doktor medicine, doktor nauka, FACP, FASN –
Predsednik Herbalife Nutrition Instituta

Ako ćemo iskreno, nije svaki stres štetan. Naprotiv, stres je deo naše evolucijski uslovne reakcije “bježi ili ostani”, kojom se branimo od iznenadne opasnosti ili prijetnje. Reakcija našeg tijela na stres nam pomaže da budemo budniji, usredsređeni i motivisani. Najvažnije je da se sa stresom nosimo efikasno. Ako ga ignorišemo, hroničan stres može štetno da djeluje na naš um i tijelo.

Ovladavanje stresom pomoću zdrave ishrane

Našem imunološkom sistemu su potrebne odgovarajuće količine sna, tjelesne aktivnosti i kvalitetna ishrana. Nažalost, dugotrajni stres može izazvati iscrpljenost i negativno uticati na naše raspoloženje, što otežava donošenje odluka o zdravom načinu života. Mnogi su skloni da previše jedu kad su pod stresom, pri čemu najčešće posegnu za namirnicama koje su lako dostupne i prijaju, ali često sadrže mnogo masti, soli i šećera. A ako pijete previše kafe ili konzumirate kofein uveče kako biste popravili raspoloženje i energiju, to vam se može obiti o glavu tako što će vam poremetiti san.

Ako dobro promislite o onome šta jedete, naročito kada ste pod stresom, lakše ćete ovladati stresom i promijeniti svoju reakciju u stresnim situacijama.

Pažljivo sa grickalicama!

Visokokalorične grickalice mogu da podstaknu oslobađanje izvesnih hemikalija u mozgu koje nam daju osećaj zadovoljstva, ali samo na kratko. Kod takve hrane imate utisak da ne možete da prestanete da jedete, što vas dovodi u začarani krug u kojem prejedanje dovodi do debljanja, a debljanje pojačava psihički stres. I poslastice sa puno šećera poput sladoleda mogu izazvati trenutni osećaj prijatnosti, ali nakon toga uvek dolazi nagli pad šećera u krvi, koji nas opet navodi na jelo.

Ukoliko osećate potrebu za jelom, posegnite za hranljivim, tvrdim i hrskavim namirnicama koje od nas traže aktiviranje mišića vilice i tako mogu da pomognu u ublažavanju stresa. Takve dobre grickalice su, na primer, bademi, pečena zrna soje ili sirova mlada šargarepa.

Jedite redovno i nemojte preskakati obroke

Kada ste pod stresom, može da se desi da odložite obroke ili ih potpuno preskočite. To će loše uticati na vaše raspoloženje i imaćete manje energije. Može doći do pada nivoa šećera u krvi, što će pojačati stres. Ako ste zbog stresa izgubili apetit, pokušajte da jedete manje količine hrane, ali češće tokom dana.

Osim toga, važno je da jedete u prijatnoj atmosferi i da obrok odvojite od posla ili drugih izvora stresa. Ako jedete za pisaćim stolom i istovremeno radite ili ako plaćate račune dok večerate, prekinite sa takvom praksom. Uzmite malo više vremena za obrok, usporite i opustite se. Tako ćete verovatno pojesti manje, a uživati više.

Ovladavanje stresom pomoću tjelesne aktivnosti

Čak i ako niste ljubitelj vežbanja, činjenica je da tjelesna aktivnost vrlo uspešno ublažava stres. Tijelo pri vježbanju oslobađa endorfine, sa kojima se na prirodan način osećamo dobro. Nekim su ljudima najbolji lek za stres laganije vežbe manjeg intenziteta poput joge, pilatesa ili opuštajuće šetnje kroz park. Drugi pak više vole intenzivne vežbe poput trčanja. Bez obzira na to koja vježba vam daje osećaj blagostanja i postignuća, vrlo verovatno je možete izvoditi i kod kuće. Na našem Herbalife Nutrition Fitness portalu pogledajte prijedloge vježbi i nađite nešto što odgovara vašoj kondiciji!

Ne zaboravite na san

Kada ne spavamo dovoljno, naš organizam luči više kortizola nego inače. Kortizol je hormon  stresa, a ako ga u organizmu ima previše, možemo izgledati umorno i pod stresom. Spavanje pomaže našem tijelu da se „popravi“ obnavljanjem ćelija. To je od presudne važnosti za čitav organizam, a uz to kvalitetan san može pomoći u ublažavanju psihičkog stresa. Ishrana, tjelesna aktivnost i dobar san mogu doprineti opštem dobrostanju. Iako neće ukloniti stresne situacije, mogu vam pomoći da se bolje nosite sa stresom i uopšteno se osećate bolje.

Herbalife Nutritivni Šejk

Uprkos najboljim naporima, moguće je da naša svakodnevna ishrana ne sadrži odgovarajuće količine hranljivih nutrijenata. U ovim situacijama dodaci ishrani mogu da pomognu da svom organizmu obezbedite hranljive materije. Vitamini, minerali i ostali dodaci ishrani doprinose održavanju opšteg dobrostanja.