Dijetalna vlakna su vlakna koja se nalaze u hrani i koja se ne razgrađuju u digestivnom traktu ljudi. Dijetalna vlakna imaju mnoge korisne učinke na zdravlje, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka. Ona takođe mogu pomoći u održavanju težine i kontroli glikemije.
Dijetalna vlakna mogu se naći u različitim vrstama hrane, uključujući:
- Voće i povrće: mnogo vrsta voća i povrća sadrži dijetalna vlakna, uključujući jabuke, šljive, šparglu, brokoli i tikvice.
- Žitarice: neke vrste žitarica, kao što su integralne žitarice i cjelovite tjestenine, sadrže visoke količine dijetalnih vlakana.
- Orasi i sjemenke: orasi i sjemenke, poput badema, lješnjaka i suncokreta, takođe su dobri izvori dijetalnih vlakana.
- Legumi: legumi, kao što su pasulj, leća i grašak, takođe sadrže visoke količine dijetalnih vlakana.
Preporučuje se da ljudi unose najmanje 25 grama dijetalnih vlakana dnevno. Najbolji način da se unese dovoljna količina dijetalnih vlakana u dnevnoj ishrani je, jesti raznoliku hranu koja sadrži mnogo vlakana, uključujući voće, povrće, žitarice, orahe i legume.
Ukoliko vaša dnevna dinamika ne dozvoljava da se posvetite kvalitetu svojih obroka, možete koristiti dodadtak dijetalnih vlakana.