📞 +387 61 811257

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Dijetalna vlakna u ishrani

Dijetalna vlakna su vlakna koja se nalaze u hrani i koja se ne razgrađuju u digestivnom traktu ljudi. Dijetalna vlakna imaju mnoge korisne učinke na zdravlje, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka. Ona takođe mogu pomoći u održavanju težine i kontroli glikemije.

Dijetalna vlakna mogu se naći u različitim vrstama hrane, uključujući:

  • Voće i povrće: mnogo vrsta voća i povrća sadrži dijetalna vlakna, uključujući jabuke, šljive, šparglu, brokoli i tikvice.
  • Žitarice: neke vrste žitarica, kao što su integralne žitarice i cjelovite tjestenine, sadrže visoke količine dijetalnih vlakana.
  • Orasi i sjemenke: orasi i sjemenke, poput badema, lješnjaka i suncokreta, takođe su dobri izvori dijetalnih vlakana.
  • Legumi: legumi, kao što su pasulj, leća i grašak, takođe sadrže visoke količine dijetalnih vlakana.

Preporučuje se da ljudi unose najmanje 25 grama dijetalnih vlakana dnevno. Najbolji način da se unese dovoljna količina dijetalnih vlakana u dnevnoj ishrani je, jesti raznoliku hranu koja sadrži mnogo vlakana, uključujući voće, povrće, žitarice, orahe i legume.

Ukoliko vaša dnevna dinamika ne dozvoljava da se posvetite kvalitetu svojih obroka, možete koristiti dodadtak dijetalnih vlakana.