📞 +387 61 811257

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Plan zdrave ishrane

Plan zdrave ishrane je vodič koji vam može pomoći da napravite zdraviji izbor hrane. Može uključiti raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica, u pravim količinama. Plan zdrave ishrane treba da bude uravnotežen, što znači da treba da uključuje niz različitih vrsta hrane u pravim razmjerama, uključujući:

 • Voće i povrće: Ovo bi trebalo da čini veliki dio vaše ishrane, jer je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Ciljajte da jedete različite vrste i boje voća i povrća.

 • Proteini: Birajte nemasne izvore proteina, kao što su piletina, riba, pasulj i tofu.

 • Žitarice: Birajte žitarice od cijelog zrna, kao što su hljeb od cijelog zrna, kinoa i smeđi pirinač, umesto rafinisanih žitarica kao što su bjeli hljeb i tjestenina.

 • Mliječni proizvodi: Birajte mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti ili bez masti, kao što su mlijeko, jogurt i sir.

 • Masti: Birajte zdrave masti, kao što su maslinovo ulje i avokado, umjesto nezdravih masti kao što su zasićene i trans masti.

Da biste razvili plan zdrave ishrane, možete:

 1. Pratite šta jedete i pijete. Ovo vam može pomoći da identifikujete sve nezdrave navike u ishrani i da izvršite promjene po potrebi.

 2. Jedite različite vrste hrane. Nemojte se oslanjati na istu hranu svaki dan, jer to može dovesti do nedostatka hranljivih materija.

 3. Pobrinite se da dobijete dovoljno hranljivih materija. Plan zdrave ishrane treba da sadrži sve hranljive materije koje su vašem tijelu potrebne za pravilno funkcionisanje.

 4. Planirajte unaprijed. Napravite listu namirnica i planirajte svoje obroke i grickalice unaprijed. Ovo vam može pomoći da donesete zdravije izbore i izbjegnete nezdrave opcije u posljednjem trenutku.

 5. Piti dosta vode. Voda je važna za hidrataciju i može vam pomoći da se osjećate siti, što može pomoći u kontroli težine.

 6. Jedite polako. Ne žurite dok jedete, jer to može pomoći da se osjećate siti i zadovoljni.

 7. Obratite pažnju na veličinu porcija. Vodite računa o tome koliko jedete i nastojte da kontrolišete veličinu svojih porcija.

Prateći plan zdrave ishrane, možete poboljšati svoje opšte zdravlje i blagostanje. Važno je zapamtiti da su svi različiti, tako da najbolji plan ishrane za vas može biti drugačiji od nekog drugog. Uvijek je dobra ideja da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom ili registrovanim dijetetičarom kako biste odredili najbolji plan ishrane za vas.

Besplatne recepte za proteinske salate, recepte za šejkove, praznični kuhar i ostale savjete možete preuzeti ako kliknete ovdje.